top of page

Vaccinatie Canine Herpes Virus type 1

Gisteren hebben we Happy laten vaccineren tegen dit virus. Er zijn 2 injecties nodig, de eerste 7 tot 10 dagen ná de dekking en de tweede injectie dient 7 tot 14 dagen vóór de te verwachten werpdatum gegeven te worden. De pasgeboren pups worden dan beschermd door de met de eerste moedermelk opgenomen antistoffen.

De ziekte en ook het overlijden van de puppies komt meestal onverwachts en snel opzetten bij voorheen zeer gezond uitziende pups, met name in de leeftijdsgroep van 1 tot 3 weken. Pups zijn namelijk in hun eerste 2 levensweken zeer gevoelig voor deze infectie, mede doordat zij hun lichaamstemperatuur zelf niet goed op peil kunnen houden en hun afweermechanisme onvoldoende werkt. Bij pups boven de 5 weken en volwassen honden levert een herpesinfectie zelden problemen op.

Abortus door dit herpesvirus komt heel zelden voor, omdat het virus zich vooral vermeerdert bij een temperatuur van 35 tot 36°C, dus beneden de normale lichaamstemperatuur van 38°C van de hond. Vlak voor de geboorte is de lichaamstemperatuur van de moederhond wat lager en is dus de kans op infectie van de pups wat groter.

De grootste kans dat pups ziek worden is na een besmetting met het herpesvirus tijdens de geboorte of vlak erna. De pups ondergaan dan een flinke daling van hun lichaamstemperatuur. 7 à 10 Dagen na de besmetting worden de pups lusteloos, krijgen geel-groene diarree, braken, drinken slecht en piepen heel erg. Ze piepen omdat ze ontzettende buikpijn hebben. De meeste pups sterven binnen 24 tot 48 uur na de eerste ziekteverschijnselen.

Recente Posts
Archief
Volg ons ook Facebook!
  • Facebook Basic Square
bottom of page