top of page

Outcross

Voor mij persoonlijk staat de keuze voor een pup uit een F2 outcross nestje los van mijn onvoorwaardelijke liefde voor de Mastiff. Sterker nog, juist vanwege mijn liefde voor het ras. 

De Mastiff is een nakomeling van de Molosser, één van de oudste hondenrassen van de wereld.

De honden kwamen uit Macedonië en Epirus en werden ingezet bij de jacht op wilde paarden en leeuwen, en bij de bescherming van de huizen van de Babyloniërs.


De Molossers kwamen mee met schepen uit Tyrus en Sidon naar Engeland. De honden die achter bleven in Engeland zijn uit eindelijk de grootouders van onze Mastiffs geworden.

 

Bijna al onze huidige rassen komen voort uit een zoektocht naar functionele dieren, niet uit een verlangen naar een knappe verschijning met ras zuiverheid door middel van kruisingen/ outcross van de verschillende rassen. Onze voorouders hebben nooit geaarzeld om tot verbeterde prestaties en/of gezondheid te komen. 

Outcross (of zoals in het Engels Crossbreeding) is letterlijk het (uit) kruisen van verschillende rassen. Je brengt niet-gerelateerd genetisch materiaal in een foklijn. Het verhoogt de genetische diversiteit, waardoor je hoopt dat de kans kleiner wordt dat een individu wordt blootgesteld aan ziekten of genetische afwijkingen. Met andere woorden een ander ras in het oorspronkelijke ras kruisen zodat er meer diversiteit van genen ontstaat.

Bij outcross voeg je dus nieuwe genen toe aan de nakomelingen van jouw ras wat wellicht bijdraagt aan een gezonder ras maar de andere kant is dat je moet afwachten wat het doet met het uiterlijk en karakter van de nieuwe generatie.

 

De fokker waar onze Buddy vandaan komt heeft in 2015 besloten om een ‘halve Mastiff’ op te nemen in hun roedel: Freddy, die een Mastiff moeder heeft en een racing Greyhound vader. Er is in november 2017 een nestje van 9 pups geboren van deze reu en een 100% Mastiff, Alex v.d. Hillse Mastiff's. Een van de pups, onze Buddy, is bij ons gekomen.

 

Buddy is een hele schrandere hond met een geweldig karakter. Hij is sterk, gezond en atletisch. Er zijn plannen om in de toekomst een F3-nestje te fokken met Buddy en een 100% Old English Mastiff. We wachten de ontwikkelingen af.

 

We hebben ook de andere pups uit dit nest nauwlettend gevolgd.

Wil je hier meer over lezen? Lees verder hier.

Cirkel_van_Parker.jpg

De Cirkel van Parker geeft aan in hoeverre 2 rassen verwant aan elkaar zijn.  Het idee hierachter is bij kruisen te kijken naar een ras dat in een totaal andere kleur
zit in de cirkel om zo de genenpool van je oorspronkelijke ras groter te maken
en er dus minder gevaar is op erfelijke aandoeningen.

Vervolgens kan er de volgende generatie weer terug gekruist worden naar het oorspronkelijke ras. 


Door weer terug te kruisen ook wel backcross genoemd, komen veel uiterlijke eigenschappen en gedrag van het oorspronkelijke ras weer terug.

Buddy%202%2C5_edited.jpg

Alex v.d. Hillse Mastiff's                                      Freddy                                                      .

alex x freddy.JPG
bottom of page