top of page

Drachtkalender E-nest (meer info: E-nest)

 

 

​

30 mei 2020, Ivy is loops geworden, keurig

volgens haar eigen schema. We hebben besloten

de natuur z'n gang te laten gaan en niet om de

paar dagen bloed te laten prikken om de

progesteron-waarde te bepalen. 

​

Murphy had het al eerder in de gaten dan wij.

Een aantal dagen voor de, voor ons zichtbare, loopsheid

begon hij al anders te reageren op Ivy. Volgens hem was

ze er op dag 10 aan toe om gedekt te worden.

Dit hebben we 2 dagen later nog eens herhaald.

Daarna had Ivy er geen zin meer in. 

 

Week 1: 8 juni - 14 juni (1-7 dagen): 

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder

met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van

de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die

baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk

stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

​

Ivy doet meteen vanaf het moment van dekken niet anders dan slapen en snurken. Ze wil best mee naar buiten maar ook daar zoekt ze een plekje in de schaduw en is ze weer in diepe rust. We hebben de dekking aangemeld bij de Raad van Beheer voor de latere stambomen. Nu begint de spannende tijd van het wachten op de eerste tekenen.

​

Week 2: 15 juni - 21 juni (8-14 dagen):

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Het wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

​​​​

De tweede week. Hoewel er nog niks te zien is kijk ik toch een beetje anders naar Ivy: hoe is haar gedrag? Ze is vreselijk aanhankelijk, kijkt wat anders uit haar ogen, een beetje in zichzelf gekeerd. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid dat ik het gewoon graag zien wil. 

De dekaangifte is ondertussen goedgekeurd door de RvB.

​

Week 3: 22 juni - 28 juni (15-21 dagen):

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan het teefje zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.  Het teefje kan een taaiachtig slijm afscheiden uit

de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt. 

​

Ivy is nu mogelijk 3 weken drachtig. Nog steeds geen noemenswaardige veranderingen bij haar.

Ze eet gewoon, slaapt wel veel en ineens ook nog het liefst op een zonnig plekje en is ontzettend aanhankelijk.

Wel beginnen haar tepels te groeien en roze te worden en als ze zit is haar onderbuik dikker,

maar dat kan schijnzwangerschap zijn. De afgelopen week was het erg warm, ze was dan ook veel binnen bij de andere honden.  Daar is het lekker koel.​

​

Week 4: 29 juni - 5 juli (22-28 dagen):

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm.

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar.

Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht.

Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

​

De 4e week zit er bijna op. Wat is ze knuffelig en steeds op zoek naar eten. De melkklieren van Ivy beginnen op te zetten en ze ligt steeds op haar rug te slapen. Dat doet ze anders nooit. Maar toch, ook dit past allemaal bij schijnzwangerschap. Volgende week dan misschien toch maar een echo.

​

​

Week 5: 6 juli - 12 juli (29-35 dagen):

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

​

Begin deze week hebben we een echo laten maken bij de dierenarts. Hoewel er duidelijk baarmoederactiviteit waar te nemen was zagen we geen pups. Zo jammer, we hadden graag een buik vol pupjes gezien. Ivy groeit en groeit, haar tepels zijn dik en roze en ze ligt de hele dag te slapen. Toch schijndracht? We hebben het 2 keer eerder gehad dat de echo niks liet zien maar met 7 weken toch duidelijk werd dat de teef drachtig was. We zullen het zien.

​

​

Week 6: 13 juli - 19 juli (36-42 dagen):

Na 6 weken  heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje.  De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot. Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

​

​

Week 7: 20 juli - 26 juli (43-49 dagen):

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van het teefje beginnen uit te vallen zodat de pups, als ze geboren zijn, goed kunnen drinken.

​

​

Week 8: 27 juli - 2 augustus (50-56 dagen): 

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. 

​

​

Week 9: 3 augustus - 9 augustus (57-63 dagen): 

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de a.s. moeder. 

De 63e dag is de verwachte datum waarop het teefje zal bevallen.

Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen

de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn

meestal te jong om te overleven.

​

dekking%20ivy%20murphy_edited.jpg
ivy%20in%20de%20zon_edited.jpg
bottom of page